Andrej Medical

Content - Andrej Medical
Muškarci ne bežite od pregleda - Andrej Medical

Pozdrav dragi naši, danas smo se odlučili da Vam pišemo na ovu temu inspirisani novembrom ili MOVEMBER-om.

Za one koji ne znaju šta je MOVEMBER, to je takozvani brkati novembar, koji je započeo kao obična šala nekoliko prijatelja i oni su odlučili da svakog novembra obriju svoju bradu i celog meseca puštaju i neguju samo brkove. Godinu dana kasnije uspeli su da okupe još 400 muškaraca i osnuju svoju fondaciju i skupljaju novac za pomoc u istraživanju raka prostate. 15 godina kasnije MOVEMBER fondacija je prerasla u globalni fenomen protiv raka prostate.

Kao što smo napomenuli na početku, inspirisani ovom pričom, odlučili smo da podelimo naše mišljenje sa Vama zašto muškarci beže i izbegavaju redovne preglede kod urologa i uopšteno kod lekara.

Prvi razlog je zato što generalno svi, ali većinom muškarci ,smatraju da ako ih ništa ne boli i ništa im ne fali kako oni kažu, nemaju potrebe ići na opšte preglede ili ultrazvučne preglede, pogotovo laboratorijske analize krvi ili raditi briseve.

Drugi razlog je povezan sa prvim razlogom a to je strah od toga da ne boluju od nečeg i strah od toga da će to otkriti i ne prihvatanje trenutnog stanja.

I treći razlog ali i najbitni jer nemaju vremena da misle na svoje zdravlje i sve što se tiče pregleda i kontrola ostavljaju za sutra.

Da, znamo da sve ovo zvuči već zastarelo i da svi pričaju o tome. Ali preventivni pregledi su nešto na šta biste najviše trebali da obratite pažnju. Hvala Bogu da oni ne otkrivaju uvek rak prostate koji je inače jednako zastupljen kod muškaraca kao i rak dojke kod žena.

Postoje i mnoge druge bolesti koje možete sprečiti na vreme i većina njih ne daje nikakve simptome a kasnije se pretvore u veoma podmukle bolesti.

Tako da, dragi naši muškarci ,stid, strah i izgovori kako nemate vremena za svoje zdravlje ostavite po strani, posetite svoje lekare sa tim mislimo na Vaše urologe kao i na Vaše izabrane lekare opšte prakse i odradite jedan kompletan sistematski pregled jer Vaše zdravlje ne može da čeka i nikada ne znamo šta nosi dan a šta noć.

A Vi dame, podsetite Vaše muškarce da trebaju više da brinu o svom zdravlju kako zbog njih samih tako i zbog svojih bližnjih.

Vaš Andrej Medical